Як зварити розсипчастий рис

Китайці та японці їдять варений рис чи не щодня. Можливо тому вони і виглядають так підтягнуто. Але правильно зварити розсипчастий рис непросто. Часто він виходить злиплим, комкуватим і схожим на пудинг.

Щоб зварити розсипчастий рис, вам знадобиться:

  • товстостінна каструля об’ємом близько 2 літрів – вона краще зберігає тепло, рис у ній практично не пригорає;
  • Рис;
  • вода;
  • сіль.

Насамперед, потрібно підібрати відповідний сорт рису. Вам буде потрібно саме довгозерний рис. Знавці рекомендують сорти жасмин чи басмати. Ви можете взяти пропарений рис, зерна якого мають меншу ламкість при варінні. Не рекомендується використовувати круглозерні сорти, які мають більш високий вміст вуглеводів і, головне, дуже сильно розварюються.вода;

Спосіб №1: класичний

Відміряйте необхідну кількість рису. Для гарніру на 4 порції буде достатньо 1 склянки. Ретельно промийте крупу, змінюючи воду до 10 разів. В ідеалі потрібно промивати рис до чистої води.

Промиваючи рис, перекладіть його в каструлю і залийте гарячою водою. Розсипчастий рис не варто готувати в холодній воді – так він під час варіння вбере дуже багато води і сильно розвариться, вийде саме “рис для суші”.

Відміряйте точну кількість води, щоб вам не доводилося доливати рідину під час приготування, цим можна сильно зіпсувати страву. Пропорції залежить від того, який вид рису ви вирішили готувати. Довгозерний «попросить» півтори-дві склянки води на склянку крупи, середньозерну — дві — дві з половиною, круглий рис вимагає від двох з половиною до трьох склянок води, стільки ж знадобиться, щоб зварити бурий рис. Якщо рис пропарений, то на склянку крупи потрібно дві склянки води, якщо дика — то три з половиною склянки.

Відразу ж підсоліть рис і накрийте кришкою каструлю.

На склянку рису знадобиться чайна ложка солі без верху
Вогонь вмикаємо на максимум. Вода в каструлі має швидко – практично відразу – закипіти. Зменште вогонь до мінімуму і томіть рис на повільному вогні протягом 15 хвилин. Заважати рис та піднімати кришку не треба.

Коли час варіння закінчиться, вимкніть вогонь. Покладіть на готовий рис зверху півтори столові ложки топленого чи вершкового масла. Закрийте кришку, залиште рис на 20 хвилин наполягати. За цей час він повністю вбере невелику кількість води, що залишилася, при цьому крупинки покриються розтопленим маслом, що додасть рису додатковий аромат і більш м’який смак.

Через 20 хвилин відкрийте каструлю, і ви побачите білий розсипчастий рис, повністю сухий, крупинка до крупинки. Промивати такий рис ми в жодному разі не радимо, то ви його тільки зіпсуєте. Якщо хочете додати рис до салату, попередньо остудіть його.

Спосіб №2: із замочуванням

Цей спосіб вимагає підготовки: щоб рис вийшов розсипчастим, його потрібно промити, а потім замочити у холодній воді на добу. Потім варимо його за тією самою схемою, що й у першому способі, тільки водою заливаємо так, щоб вона покривала рис приблизно на два пальці. Солимо, перемішуємо, закриваємо кришкою та готуємо близько 10 хвилин на повільному вогні: через замочування рис звариться швидше. Потім даємо рису постояти під кришкою хвилин 15-20 і можна подавати до столу.

Інший варіант – залити рис окропом на годину-другу, якщо чекати добу для вас занадто довго.

Спосіб №3: без промивання

Вважається, що непромитий рис приготувати розсипчастим неможливо. Адже треба змити з крупи весь крохмаль, через який рис і злипається. Однак, це не зовсім так.

Спершу в каструлі потрібно нагріти трохи олії. Потім засипати рис, і хвилину-другу обсмажувати крупу безперервно помішуючи. Рис швидко набуде золотистого відтінку. Разом із рисом можна додати і спеції: куркуму, барбарис. Заливаємо його окропом так, щоб вода покривала крупу на два пальці зверху. Будьте обережні, вода може бризнути! Солимо, перемішуємо, зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо близько 10 хвилин.

Особливо гарний такий спосіб при приготуванні довгозерного рису, круглий рис поводитиметься по-іншому.

Як зварити розсипчастий рис: рекомендації

Щоб рис не злипся при варінні, дотримуйтесь наступних правил:

  • точно відміряйте кількість води. Можна орієнтуватися на пропорції, які вказує виробник на упаковці;
  • рис заливайте лише гарячою або киплячою водою;
  • перед варінням промийте його під проточною водою кілька разів, доки вода не стане повністю прозорою;
  • у воду з рисом не додавайте приправи;
  • поки рис вариться, накрийте кришкою прозорою кришкою, щоб можна було проконтролювати процес готування;
  • варіть рис на повільному вогні;
  • під час варіння не відкривайте кришку каструлі, щоб не виходила пара;
  • після приготування, дайте рису трохи настоятися під кришкою.
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: